Díky současnému způsobu života, který je více méně ve znamení hektičnosti, stresu či v podobě vypjatých situací, a především ve znamení nedostatku času, zapomínáme na účinky negativního dopadu na naše tělo. Vlivem zaneprázdněnosti, kdy zkrátka je upřednostněn čas pro jiné činnosti než například pro vyčleněnou dobu na oběd, jsou řešeny tyto situace nezdravou a nevyváženou stravou. Mnozí řeší tuto situaci přeslazenou kávou, která je chápána jako nejen životabudič, ale také jako zdroj dodání „energie“, jiní preferují energetické drinky, které obsahují opět značné množství škodlivého neboli rafinovaného cukru. Výsledkem nekvalitního životního stylu a nadměrné konzumace cukru je nejen obezita, ale též neustále rapidně stoupající nárůst civilizačních chorob. Především hrozba zvaná cukrovka – diabetes.

cukr
 
Proč je cukr natolik škodlivý?
 
Vše je v rámci zpracování. Bílý cukr je vyráběn z cukrové řepy, a to v rámci procesu zvaného rafinace, což je chemická reakce, při které dochází k bělení cukru. Prvotní cukr je touto metodou zbaven všech důležitých látek i vitamínů. Výsledkem je cukr, který postrádá jakékoliv živiny a disponuje jen prázdnými kaloriemi. Tímto se řadí mezi neadekvátní a nezdravou potravinu.

med
 
Negativní účinky v rámci zvýšené konzumace cukru
 
·         zvýšená hladina cukru v krvi, což má za důsledek negativní působení na slinivku břišní a od toho se odvíjející mj. výkyvy nálad, podrážděnost či přecitlivělost,
·         narušení stability minerálních látek – negativní dopad na ztrátu vápníku i hořčíku, tím tak dochází k oslabení kostí i chrupu,
·         narušení a oslabení imunitního systému,
·         podněcuje vznik vyššího krevního tlaku a obezitu,
·         negativní vliv na IQ a to zejména u dětí.
 
Jak a čím nahradit cukr?
 
Jestliže náležíte mezi ty, kdo zkrátka nejsou schopny si vychutnat šálek čaje bez cukru, nahraďte cukr přírodnější variantou. Na výběr je z moha zdravějších forem, jako například možnost slazení medem, který v sobě ukrývá množství prospěšných látek a to včetně obsahu glukózy, vitamínů i draslíku, pozitivem je, že má zklidňující účinek na nervy a posiluje lidský organismus, z dalších surovin je adekvátní javorový sirup a to pro obsah minerálních látek mající vliv i na vitalitu, mezi známý sladící produkt náleží stévie, její obliba neustále stoupá, jelikož neobsahuje žádné kalorie, příznivě působí na lidský organismus a je vhodná i pro diabetiky.

sirup
 
Změna v rámci konzumace cukru ve stravě
 
Důležitá je eliminace cukru v případě stravování. Všelijaké sušenky a sladkosti je vhodné nahradit ovocem, které obsahuje nezbytný cukr, ale především v sobě ukrývá potřebné látky a vitamíny. Slazené nápoje a džusy zaměňte za bylinný čaj. Do svého jídelníčku naopak zařaďte dostatečné množství sýrů, ořechů a neopomíjejte ani vejce. V případě večerních chutí na sladké si nakrájejte zeleninu, kdy v podobě pestré palety na talíři bude působit i mnohem lákavěji. Však je známo, že jíme i očima.