Paprika patří odjakživa k maďarským symbolům a mnozí lidé již mají osobní zkušenost s konzumací této velmi výživné a chutné zeleniny, dovážené nebo zakoupené přímo v maďarských tržnicích. Paprika je symbol léta a v podobě koření se bez ní neobejde žádný guláš, a klidně třeba i bezmasý, připravený z červených fazolí.

maďarská paprika

Pro pěstování paprik mají v Maďarsku ideální podmínky.

Ideální teplota – abychom vypěstovali skutečně hodnotné plody, s dostatkem živin, a vyzrálé, vhodné pro přímou konzumaci nebo ve formě koření, potřebujeme mimo jiné docílit vhodné teploty ovzduší. Je známo, že papriky přestávají růst při teplotách pod jedenáct stupňů Celsia, ale nevyhovují jim ani tropy nad tropickou třicítkou. Ideální teplota pro pěstování paprik je mezi 23 a 28 stupni Celsia ve dne a v noci mezi 16 a 20 stupni. A právě (přibližně) takové klima je v Maďarsku od pozdního jara do počátečního podzimu. V některých situacích je vhodné využít skleník, což není v Maďarsku problém, ovšem to není vše, co potřebujeme k vypěstování papriky.

koření s paprikou

Sluneční svit – bez sluníčka by to nešlo a jeho přirozený svit dosahuje právě v Maďarsku vysokých hodnot, počet slunečných dnů je v této zemi přibližně takový, jaký zažívají turisté po příjezdu do Chorvatska. Jestliže si chcete užít krásnou dovolenou, nechcete cestovat příliš daleko a vyhovuje vám sladká jezerní voda v Balatonu, pravděpodobně si tu užijete mnoho slunce a spíše než souvislý déšť, vás tu v létě zastihne letní bouřka.

Zálivka a vlhkost – Maďaři, kteří pěstují zeleninu převážně v rodinných farmách, dopřejí paprikám vydatnou zálivku a dostatek vlhkosti, neboť si předávají svoje pěstitelské znalosti a zkušenosti z generace na generaci. Zálivka a patřičná vlhkost je další podmínkou k vypěstování zdravých, chutných a výživných plodů.

A kde koupit maďarskou papriku, vypěstovanou s láskou, citem a znalostmi lidí, kteří se zemědělství věnují stovky let? V podobě koření například ve specializovaných e-shopech.